
מסקנות לאחר שנה של שתיקה דיגיטלית – פוסט אישי
הו שלום. מה שלומכם?
בשנה האחרונה כתבתי 4 פוסטים בבלוג, שזה אומר מבחינתי "צרצרת" – היה פה כל כך שקט ששמעו רק את הצרצרים שרים.
חצי השנה האחרונה שלי היתה בסימן התנתקות מהרשתות החברתיות. שזה מהלך די דרמטי לאחת כמוני שכל הזמן שם, בונה קשרים באמצעות הרשתות, ניזונה מהמידע/הידע ויוצרת לא מעט תוכן. זאת היתה החלטה לא פשוטה בכלל עבורי.
אפשר לאמר שהשנה האחרונה היתה שנה של שתיקה חיצונית וצמיחה פנימית.
הכל התחיל באוגוסט 2021, כשבין הסגרים הצלחנו לטוס לשיט נהרות בצרפת עם ההורים שלי. (אני יודעת, תוכן אישי ופחות מקצועי אבל תשארו איתי רגע, כבר מגיע המקצועי). בזמן ששטנו בנופים עוצרי נשימה, תקענו בגטים לרוב ונהנו משקט מופתי מסערת החיים, אני הרגשתי אי נוחות, תסכול ואפילו קנאה קשה.
קנאה? בטח תרימו גבות. כן, גם אני הרמתי ושאלתי את עצמי מה קורה פה? והבנתי שבזמן של השיט, היה לי חלקי זמן לא מעטים בהם נכנסתי לרשתות החברתיות, בעיקר לאינסטגרם, וראיתי את כל העולם ואשתו נהנים, עפים על עצמם, נראים מעולה, אוכלים אוכל מושלם, ורק אני, נו…. הי, רגע. מה קורה פה?
בלבול חושים מוחלט.
אני זוכרת שאמא שלי שאלה אותי "מה קורה? למה את עצובה?" ותכל'ס הרגשתי חרא עם עצמי.
הנה אני, במקום באמת יפה ומיוחד ושקט ונעים, חווה זמן פלאי עם ההורים שלי והבנות, והתחושה שלי, במקום להיות טובה ונפלאה, היא תחושה של באסה, קנאה ותסכול. למה? כי לפני רגע גללתי ללא הבחנה בפיד באינסטגרם, אפילו לא יודעת מי האנשים האלה שאני עוקבת אחריהם ובעיקר למה התחושה היא תחושה נוראית.
הבנתי שהתחושה היא גם בגלל שאני סופרת את הלייקים בלב. מבחוץ אני יודעת שזה לא משנה בכלל ומה אכפת לי הלייקים שעושים לי על התמונות, אבל הלב מרגיש אחרת. שכולם במסיבה או בעשייה מטורפת ואני נותרתי בחוץ.
View this post on Instagram
באותו רגע הבנתי שאני כנראה "מופרעת".
להיות מופרעת דיגיטל זה מעבר ללהיות מכורה לדיגיטל, זה אומר שכל מה שקורה שם בחוץ מפריע לפנימי, גם אם אין שום קשר בכלל בין מה ששם לפה. והבעיה העיקרית שנוצרה בי התמכרות לא רצונית לרעש החיצוני.
בעבר כבר היו תקופות קצרות שבהן לקחתי חופשה מהרשתות החברתיות, אבל הפעם הרגשתי שזה הרבה מעבר. הרגשתי מרוקנת. הרגשתי שהשנה האחרונה שלאחר הסגר (שנת 2021) פשוט רוקנה אותי.
כשהעמקתי בזה עוד יותר הרגשתי מרוקנת לא רק מאנרגיה אלא מרוקנת ממילים ומרגשות חיוביים. כל מה שכתבתי היה נקרא לי טפשי, לא רלוונטי ובעיקר תפל ומשעמם.
אני! שניזונה מתחושות ומסנסורים פתוחים, שאוהבת לכתוב, שמלמדת איך ליצור השראת כתיבה. פתאום אני הרגשתי שמשהו רע מאוד קורה לי והייתי חייבת להתנתק פיזית בשביל להתמלא רגשית. הרגשתי שהרעש החיצוני הסיט את המנעד שלי כאילו איבדתי את הסנטר הפנימי שלי.
המקום הזה היה מאוד מפחיד. מאוד. משבר של ממש.
במקביל קרו דברים מאוד יפים בחיים העסקיים – שנות הקורונה היו הרווחיות ביותר של העסק (גם בזכות דברים שלמדתי – על זה בהמשך הפוסט, וגם בזכות שינויים שעשיתי), פתחתי סוכנות לשיווק דיגיטלי לעסקים גדולים עם איש יקר שהיה השותף שלי, חוויתי צמיחה.
אבל בתוכי משהו התרוקן. המילים שהתנדפו וחוסר האמון והסלידה שחשתי מהרשתות החברתיות – היו בעוצמה כל כך גדולה שזה הפחיד אותי מאוד.
ואז החלטתי פשוט לחבק את זה ולהגיד לעצמי, אוקי, אם את מרגישה מרוקנת, תני לתחושה הזאת מקום, תעשי את מה שאת עושה מבלי מאמץ ותנוחי רגע.
באמת מזל שאז התעסקתי עם הסוכנות לשיווק, עשינו דברים יפים ומעניינים והבלוגריסטית לקחה שנה חופש. אפילו טסתי לניו יורק ספונטני ולא העליתי אף תמונה לרשת תוך כדי הטיול – זאת היתה תחושה מאוד מוזרה אבל הביאה לי הרבה מאוד הקלה. אני חייבת להודות שגם מערכת היחסים שלי בבית עם בנותי וחוסר ה"צורך" של לצלם אותן ולתעד כל מיני דברים "חמודים" שהן עושות, משהו שם השתנה, נהיה יותר רגוע. וזה לא שאני לא אוהבת את הדברים החמודים שלהן, אבל התיעוד האינסופי כנראה התיש אותי. אז פשוט התחלנו לחיות עם רווחי נשימה יותר גדולים, אם אפשר להגדיר את זה ככה. ופשוט לשחרר את הצורך לתעד / להסריט/ להעלות.
כמו חצב שמחכה שנה בשקט, כך גם אני חיכיתי ועבדתי על הבצל שלי.
ומתוך הבצל, לאט לאט התחילו לצאת עלים קטנים ויפים – לאחרונה התחיל לדגדג לי געגוע למילים, למחשבות אותנטיות שאני רוצה לכתוב עליהן, משהו התחיל לנבוע מתוכי.
אז החלטתי לכתוב אותן בפייסבוק, זאת פלטפורמה שהיא נוחה ומרגישה לי יותר אותנטית מאינסטגרם. בהתחלה נכנסתי דרך הבראוזר של גוגל מהטלפון ולא דרך האפליקציה ומאז שעדכנתי את האוקולוס לטלפון, בכל פעם כשמשחקים בVR בבית, האפליקציה נפתחת לי אוטומטית בטלפון (משגע אותי מאוד ומרגיז אפילו).
למזלי הריק לא היה בואקום, כי גם בצל צריך הזנה. ולכן דאגתי למלא את המיכל שלי. איך מילאתי אותו?
למדתי. (נו מה? חנונית שכמותי… ציפיתם למשהו אחר?!)
מה למדתי בשנתיים האחרונות
אחד הדברים שמעוררים אצלי את חוש הטעם, המוטיבציה והעניין הוא הלמידה. אז נרשמתי למספר קורסים שאולי יעניינו גם אותך:
B-SCHOOL של מארי פורלאו – מארי פורלאו היא אשה מאוד מעניינת וחכמה לעקוב אחריה. יש לה תכנים שאני קוראת ומאזינה אליהם כבר שנים, וכל שנה רציתי להרשם לB-SCHOOL אבל תמיד היו לי תירוצים (יקר, אין זמן, זה לא יתן לי כלום), עד שהחלטתי פשוט לקפוץ על העגלה ולהירשם. היה קורס ממש מעניין. הרבה דברים אישררתי עבורי והרבה דברים יש לי עוד לעשות בעקבות הקורס הזה, בעיקר למדתי שם שאני בדרך הנכונה וקיבלתי עוד כלים שקשורים להתנהלות העסקית,לשיווק העסק (איזה כיף ללמוד עוד על שיווק) לקשר עם לקוחות למוצרים ושירותים שאני רוצה לפתח. אני אפרט בקרוב על הקורס עוד כי מארי אישרה אותי בתור משווקת הקורס וליווי בעברית של הקורס למי שירשם למחזור הקרוב דרך הלינק שלי. אבל על זה אפרט בשבועות הקרובים.
DCA של איימי פורטפילד – אני מאוד אוהבת ללמוד מהפודקאסט של איימי פורטפילד, היא תמיד מעשירה את הידע שיש לי בתחום הדיגיטל והשיווק הדיגיטלי והיא מעבירה את הפודקאסט בהרבה חן ועניין. היא מדברת על המון דברים שונים בתחום השיווק הדיגיטלי אז לא תמיד כל פרק מדבר אלי. נרשמתי לקורס הדגל שלה שמדבר על קורסים דיגיטלים – איך בונים, איך משווקים ואיך מייצרים השקות. הקורס היה מאוד מעניין, היו כמה דברים שהרגישו שהם לא מתאימים לאופי שלי מבחינת ההשקות, כי אני עושה דברים קצת אחרת, אבל מה שהיא לימדה זה דברים נכונים, קרי, על פי המקצוע זה מה שאמורים לעשות. זאת היתה השקעה טובה בעיני.
השלמת תזה לטובת תואר דוקטורט בתקשורת – טוב פה נחלתי אכזבה קשה מאוד! סוף סוף החלטתי לעשות צעד נוסף לקראת התואר השלישי ונרשמתי לחוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה לטובת השלמת התזה של התואר השני לקראת לימודי דוקטורט. היה מאוד כיף לנסוע פעמיים בשבוע לחיפה ללימודים, אבל לצערי, בזמן הזה נאלצתי לחפש עצמאית מנחה שירצה להנחות אותי בתזה ולאחר מכן בדוקטורט. אתם לא מבינים איזה מבאס זה היה, לא משנה למי פניתי – או לא ענה למייל בכלל, או מצא מליון סיבות למה לא מתאים לו להנחות אותי לתזה (אין זמן, אין עניין, אין לי רצון למחקר איכותני, לא מתאים בנושא, אין תקציב ועוד ועוד ועוד). כמובן שבתקופה הזאת העליתי את הבעיתיות למי שהיתה אחראית על הדוקטורנטים אבל מעבר ללהגיד "תחפשי ברשימת המרצים באתר או בפקולטות מקבילות" לא קיבלתי עזרה ממשית.
אז החלטתי לעזוב את זה. האמת, שאני לא צריכה את התעודה על הקיר ואת התואר בשביל ללמוד דברים שמעניינים אותי.
חבל לי? כן, בהחלט. אבל העולם השתנה מאוד, ואני מאמינה שיש כל כך הרבה אלטרנטיבות לידע, שאם להלחם, אז במקום שבו אני מרגישה ששווה לי באמת באמת להלחם עליו.
קורסים און ליין של לינקדאין – יום אחד לינקדאין הציע לי להרשם לקורסים שמתאימים לפרופיל שלי. אמרתי לעצמי "וואו איזה מגניב, זה חייב להיות מוצלח ממש". וזה אכן מוצלח מאוד, רק חבל שחוץ משני קורסים לא מצאתי את הטוסיק שידביק אותי לכסא באמת ללמוד… אבל רק שתדעו שזאת אופציה. עלה בסביבות 800 ש"ח – שזה הרבה כסף, ועדיין פחות מחמישית הסכום שהשקעתי בקורסים שפירטתי עד כה.
ראשדיגיטלי – אחרי האכזבה שהיתה לי עם האוניברסיטה, הלכתי להשקיע את יגוני בפייסבוק דרך הבראוזר ולא האפליקציה. (אני רואה פה פטרן התנהגותי, כל פעם כשרע לי או משעמם לי או מאכזב אני מחפשת את עצמי ברשת. לרוב אני חוטפת מהפוסטים על קורוה ובידודים והמצב בכללי עוד יותר דכאון) הפעם עלה פוסט מקסים של פרופסור ישע סיוון אחריו אני עוקבת עוד מהימים הראשונים של סלונה ז"ל (תראו מה כתבתי עליו בשנת 2012). והוא פרסם קורס שנקרא מנהיגות דיגיטלית. לא היה לי מושג על מה זה בכלל, אבל מיהרתי להרשם. בינתיים עברו שני שיעורים מרתקים.הוא מדבר על הדיגיטל ברמה אחרת, לווא דווקא של שיווק אלא החיבור בין החיים שלנו, הארגונים והדיגיטל. בעיני זה מאוד מרתק כי זה מדבר על הדיגיטל ברמה עמוקה ורחבה יותר במקביל. ההתייחסות היא יותר לארגונים ופחות לעסקים עצמאים קטנים, אבל הרבה זמן לא שמעתי הרצאות שמראות בפריזמה רחבה את מה שאני מרגישה. אני עוד לא יודעת אם אני ממליצה או לא, אני רק התחלתי, כשאסיים אכתוב את ההתרשמות שלי.
מה עוד עשיתי בשנה הזאת?
כשחזרתי מניו יורק הבנתי שגם הסוכנות לשיווק בדיגיטל שבניתי עם השותף שלי לא כל כך ממלאת אותי. אמנם אנחנו עשינו שם דברים יפים, אבל זה לא מה שחיפשתי לעצמי. (הי משבר גיל ה42… מה שלומך?)
החלטתי למכור את חלקי בסוכנות ולקחתי לעצמי 3 חודשים של חופש אמיתי, חופשת שבתון קראתי לה כששאלו אותי "מה את עושה?". וכנראה שזה מה שהייתי צריכה. חופשה מעשייה, מקריאה ברשתות ומנוכחות שלא תרמה לי.
בחודשיים האחרונים, בזכות סדנת 12 הארכיטיפים שעברתי אצל גלית שול, קולגה וחברה טובה, מאמנת עסקית בחסד, נפתחה לי הצ'אקרה. זה היה רגע מכונן של ממש.
הסדנה כל כך השפיעה עלי שפניתי אליה בהצעה לשתף פעולה ווהחלטנו להרחיב אותה ביחד לסדנה בשם "אני המותג" לארגונים שמחברת בין עולמות המיתוג לעולמות האימון העסקי ופיתוח קריירה. אני מביאה את מודל המיתוג האישי והיא מביאה את פיתוח הקריירה. הכל לאחר מילוי שאלון של מוטיבציות פנימיות. משהו באמת מיוחד במינו. סדנה מדהימה שהעברנו אותה בפורמט העסקי לנשות עסקים בבאר שבע, ושם, וואו עפו עלינו ועל תכני הסדנה.
ואז החלטתי שבא לי עכשיו לחזור קצת לפעילות. הכי התגעגעתי לפעילות של הקבוצה הסודית, ולכן החלטנו לחבר משהו מיוחד – קבוצה סודית עם הסדנה "אני המותג" – היום התחלנו הרשמה לקבוצה הסודית המרגשת והמיוחדת הזאת.
בנוסף ג'ינגלתי בין בידודים למחלה, לנסיעות עבודה ארוכות של בנזוגי, בקיצור – היה רע וטוב ומורכב לתפארת. אבל אני פה. חזרתי ואני מתרגשת מאוד לחזור.
מה למדתי משנת צום דיגיטלית?
שזה הכרחי! או כפי שכתבתי לחברה בווטטסאפ "את לא מבינה איך שלושה חודשים של שקט ושל אי עשייה הצליחו לקדם אותי שמונים צעדים הלאה. הייתי צריכה את השקט הזה בשביל להבין דברים ולתת לתהליכים לקרות".
שיש רשתות חברתיות שאני מוותרת עליהן בשמחה (הי אינסטוש בי אינסטוש) ויש פלטפורמות שהן אני, בחיבור הכי רגשי אותטני שיש (הי בלוג) ואני ממליצה לכם לברר מה הפלטפורמה שנוחה, שמתאימה שבה אתם מרגישים הכי מחוברים ואיזה פלטפורמה לוקחת מכם המון אנרגיה ותסכול ופשוט לוותר אליה. ככה. כן. גם אם זה הבלוג הנטוש שלכם שעושה לכם רגשי (אני לא אעלב הרבה).
אני מאמינה שהיום יש כל כך הרבה אפשרויות למיתוג ושיווק ובשביל שזה יהיה הכי אותנטי וזורם, פשוט זה צריך להתאים. ומה שלא מתאים – או לקחת איש מקצוע שיעשה את זה עבורנו או לוותר ולחפש את מה שכן מתאים.
אני גם מבינה שיש הרבה התפתחויות והרשתות החברתיות לא הולכות להיעלם, אבל הן כן משקפות את הלך הרוח הכללי, ואם השיח בו לא מתאים לכם מבחינה רגשית / אישית / ערכית אז או שאפשר לחפש אנשים אחרים לעקוב אחריהם או שאפשר לחפש את המקום שכן נח.
מה שאני רוצה להגיד זה – שיש כל כך הרבה אפשרויות היום בדיגיטל והכל כל הזמן בתנועה. יש יתרונות וחסרונות לכל פלטפורמה ופלטפורמה, אבל מה שחשוב זה קודם כל ללמוד להתחבר ולייצר תוכן מתוך תחושה של נוחות. ולפעמים אפשר לקחת הפסקה ולחזור אחרי תקופה מסוימת, זה גם בסדר. העיקר שהנוכחות שלנו ברשת תהיה נעימה ונוחה קודם כל לנו, אחר כך לאחרים.
מה עוד למדתי? שלפעמים היצירה וההנאה מגיעה ממקומות לא צפויים – במהלך החודשים האחרונים, בעקבות השתיקה, פתחתי בלוג נוסף מקביל ובו אני חוקרת את עולמות המטאוורס מתוך עניין אישי – לא חשבתי שבכלל אפרסם אותו ואוציא אותו לאור, אבל עכשיו זה נראה לי מתאים. לכתוב סתם כך, מתוך עניין ותו לא. בלי מסגרת של תוכן מוגדרת או מטרה.
אז עד כאן המסקנות שלי.
נהניתי מאוד לכתוב אותן. ולחשוב עליהן ובעיקר התגעגעתי לכתוב. תודה על המקום.
רוית רדיאן
וולקאם!
כיף לקרוא אותך תמיד. אוהבת את הכנות שלך וחושבת שזה צעד לחלוטין לא מובן מאליו למישהי שהי "חיית דיגיטל" כמוך.
אז שאפו שנת לזה מקום וכמה התפתחת תוך כדי. ויאללה, נפגשות עוד מעט בקבוצה הסודית ❤
Yonit
יאייייי איזה כיף לנו על הדרך הארוכה שאנחנו הולכות ביחד. תודה על כך. זכיתי
דרור
המסקנה שאני מגיע אליה מהפוסט שלך ומאוד ספרים רבים שקראתי בנושא, היא שפשוט צריך להפסיק עם הרשתות החברתיות.
במחשב שלי מותקנת תוכנה בשם stayfocused, שמאפשרת לי 10 דק' ביום לצריכת חדשות, פייסבוק ועוד אתרים גוזלי זמן – ביחד!
הווטסאפ חסום חלק מהיום, והחיים חזרו למסלולם.
אנחנו כותבים כ"כ הרבה על איך לחיות יותר ממוקדים ושמחים, עד שאנחנו שוכחים את הנזק החמור ביותר של הרשתות החברתיות – השכיחו מאיתנו שהחיים פשוט נמצאים בהישג ידינו…
Yonit
כן בהחלט יש הרבה ממה שכתבת פה. אני ממליצה להאזין לד"ר יעל שחר מן שמרצה על הנושא של ההתמכרות שלנו למסכים, מעבר לעובדה שהיא מרצה מצוינצת, התכנים שלה מאוד עושים שכל.
נטאלי כ.ג.
הארת והערת נושא כל כך חשוב לשיח.
אם עץ נפל ביער ואף אחד לא שמע, האם הוא השמיע צליל?
ככה זה מרגיש לי עם הרשתות, אם הייתי במקום קסום ולא העליתי אף תמונה, ואף אחד לא יודע על כך, האם אכן זה קרה? האם הייתי בו?
ולחילופין אם הייתי מעלה ומקבלת הכי הרבה לייקים עד היום, האם החוויה היתה מתעצמת והמקום היה הופך יפה יותר כי הייתי חווה יותר "אושר" מהחיבוק החיצוני?
המציאות שלנו התעוותה, אין בכלל חוויה ונוכחות ברגע, כי עסוקים כל הזמן לצלם את המצב. גם ילדיי סבלו מרצוני לצלם כל רגע.
אם טרם היית, תשקלי להגיע לתערוכה של יאיוי קוסאמה, רק לשם התרגיל (ועוד עם ילדים… הלכנו עם כל הארבעה), את ממתינה כחצי שעה כדי להכנס לחדר אינסוף (יש 4 חדרים מדהימים כאלו), ובחדר המדהים והחוויתי, מותר לך לשהות 30 שניות בלבד (אנחנו ישראלים, 6 נפשות התמקחנו כמובן עם השומר, קבלנו 40 שניות) מה את עושה?
הרי את רוצה לצפות, את רוצה גם לחוות, את רוצה לשים לב לילדים (אסור לגעת בכלום) ואז עולה השאלה, אפשר גם להסתדר כל 6 הנפשות ולהספיק להצטלם? מה גובר? החוויה, הזכרון, הצילום, התיעוד?
ראיתי אמא עם תינוק צורח בידיה ועוד 2 ילדים, עוקפת (בצדק) תורים של חצי שעה ולו רק כדי להכנס עם ילדיה הקטנים, התינוק הפיצי צרח והמתין בחוץ עם בת הזוג/חברה, רק כדי להצטלם איתם בחדרי האינסוף ולצאת.
אישית מחקתי את חשבון הפייקבוק הפרטי שלי. התחלתי כמוך, רק דפדפן, אח"כ בלי להעלות תכנים עד לצעד האמיץ של מחיקת עשור 2007-2017 של תמונות, שיתופים, ברכות.
פשוט בילבל אותי שלא קבלתי (מספיק) לייקים (לדעתי), למרות שלפעמים חשפתי את ליבי, בזמן שמישהי אחרת העלתה תמונה של מסטיק וקיבלה ים של אהבה.
גיליתי כמה הרשתות מתעתעות. הרי אם אני משתפת ומעלה פוסט/תמונה – המבנה של הרשתות הוא לב, לייק, תגובה. ואם לא קבלתי אותם, הרגשתי שאני לא מעניינת/פחותה… שנים אחרי התגלה עניין האלגוריתמים, או אלו שרק מתצפתים.
בהמשך כשהייתי מציפה את העניין אפילו מול חברות, הבהירו לי 'אני לא מגיבה כמעט לאף אחד'… (אבל היא כמובן ביקשה בטלפון את פרטי המלון).
הובהר לי שחלק לא מבוטל מהאנשים (היום זה יותר) בעיקר אוהבים לתצפת, אחרים רוצים להעתיק, אבל אין רצון להשאיר סימן או פירגון.
כשהפסקתי ונגמלתי, קבלתי כמו שכתבת, חופש, פנאי, פרספקטיבה, הבנה והכוונה לאהבה עצמית, ולא על בסיס 'קהל צופים/חברי רשת'.
גם מאינסטה אני לוקחת צומות, עכשיו כבר לא פעילה חצי שנה למשל… למרות העסק.
ומלפני שנה בימי שישי בלילה עד ראשון בבוקר אני נטולת סלולרי – למען שפיותי ולמען נוכחות הורית וזוגית. לא מיילים, לא וואטסאפ, וכמעט תמיד בלי לצלם.
מה שעצוב, אם ככה אנחנו מרגישות, בנות 42, נשואות, אמהות, משכילות, אוטודידקטיות – שהתעתוע הזה השפיע על בטחונן העצמי, על ניהול זמנן, על תחושות אי אהבה, אי סיפוק והנאה ברגעים הכי קסומים ומהנים (איטליההה) מה ירגישו נערות שחיות את העולמות המתעתעים האלו בגיל כל כך צעיר שהמוח שלהן עוד נרקם ונבנה, שזו הדרך שלהן לגדול ולצמוח ולחשוב שזו הדרך 'לדעת אושר ולהיות אהובה'?
אהוד דר
הכתבה היתה מעניינת מאוד,
אני מניח שהיא סיפקה תשובות לאנשים רבים שלקחו פסק זמן מהרשתות
לי נתת דוגמא
תודה ובהצלחה ,
אהוד
מיכל פנקל
יונית אהובה, כמה טוב לקרא אותך.
התגעגעתי!
זה בדיוק מה שתמיד אהבתי אצלך. כנות ומקצוענות.
בלי התמיכה שלך לא הייתי מעיזה לעשות את מה שאני עודה ומפרסמת.
"בואי תתחילי. אח"כ תחליטי"
נשיקות וכל טוב
לילך צאיג אבן צור
צודקת, לפעמים צריך לשתוק בכדי למצוא את הקול.
למדתי אצל ישע סיון קורס באוני' תל אביב לפני כמעט 25 שנים בפקולטה לחינוך. הוא כנראה משתבח עם הזמן ולכן נראה לי שתמשיכי להנות בקןרס שלו
נעמה אורבך
מעניין מאוד לשמוע יונית. אני חושבת שהרבה מרגישות לעיתים את המיאוס הזה שהרגשת. יש תקופות שמתחשק לי לשתוק חודשים.
יש בעיני הבדל גדול בין לצרוך רשת חברתית כשאת מרגישה או חושבת שאת אמורה גם לייצר עבורה תוכן כדי לקדם את עצמך ואת העסק שלך, לעומת לצרוך רשת חברתית רק בשביל הכיף. אני למשל לאחרונה התחילתי לבלות יותר זמן בטיקטוק. אין לי שום כוונה לפתוח טיקטוק לעסק, ויש בזה משהו כל כך משחרר – פשוט לראות איזה דברים מגניבים או מעניינים קורים שם, בלי שום רגשות אשם על מה שאני לא עושה או השוואות לכמה אני מצליחה לעומת אחרים.
שרי בר-נע גבעון
אז אחרי שנכנסת לי לספאם – שאני אף פעםםםםםםם לא בודקת הבנתי שזה כנראה לא מקרי. ואחרי שכתבת מה שכתבת על האינסטגרם שלא משנה כמה סדנאות עשיתי עליו לא הצלחתי להתחבר אליו ושיחררתי – הבנתי שגם אני בעצם די התנקתי מהמסך הגדול וחזרתי לקרוא עוד יותר מפעם אבל דיגיטלי וגם אצלי יש דגדוג לחזור לבלוג שלי אז תודה כמו תמיד על חידוד הדברים ועל המיקוד שאת מאפשרת
Yonit
שרי איך התגעגעתי אלייך, אני כל כך שמחה שכתבת לי תגובה. תודה!!!
זהבה גרציאני
ברוכה השבה מאוד
Yonit
התגעגעתי
יהודית פנסו
הי יונית,
איזה כיף שחזרת, היית חסרה בנוף הרשתי.
לפעמים השקט הוא רועש ורק כשממש מתנתקים ונחים
אפשר לחזור בכוחות מחודשים ולהסתכל על הכל מנקודת מבט אחר .
נהנתי לקרוא אותך שוב – ברוך השבה
Yonit
תודה יהודית על התגובה. ריגשת אותי. נפגש בקרוב
ד"ר מיכל אדמתי
מבינה אותך לגמרי!
כמה זה קשה זמן השתיקה וההתנתקות הזו מצד אחד (כי הוא "כאילו" נכפה עלינו מבחוץ) וכמה הוא מקדם ומתגמל מצד שני ואף עושה טוב במובנים מסוימים.
כתבתי ע"כ לאחרונה פוסט שמדבר על להיות בגולם (של הפרפר)…זה שלב שרובינו זקוקים לו מידי פעם במחזורי החיים שלנו.
אני בטח צריכה אותו כי יש לי פרפר במפה ואת בטוח צריכה אותו עם כל הפרפרים שעלייך ובנשמתך.
נשמע שצמחת למחוזות חדשים ויצאת מגוונת צבעונית ומחודשת ממש כמו הפרפר מרהיב הצבעים שבוקע בסופו של תהליך מהגולם.
אנחנו חלק מחוקי הטבע וממחזורי החיים וטוב שאנחנו נאמנות לאמת שלנו ומקשיבות למה שהלב והנשמה מבקשים.
שיהיה בהצלחה! תמיד כייף לקרוא אותך!
Yonit
הפרפר הוא אני, כפי שאת יודעת. ואני מרגישה שחזרה לי האנרגיה עכשיו להתעופף מחדש. כיף שכתבת לי. אני מרגישה באנרגיה של המילים שלך כלפעם מחדש
דנה רדא
וואו יונית התגעגעתי לפוסטים שלך! את יודעת שתהיתי כמה פעמים למה לא מגיעים מיילים ממך ואפילו בדקתי בספאם?
מבינה בהחלט את הצום הזה והמשפט על זה שבזכות הניתוק הגיעו דברים הוא חזק מאוד! פוסט מרתק עם המון כנות וחומר למחשבה. תודה וכיף שחזרת!!!
Yonit
תודה רבה איזה כיף שכתבת לי. נהנית לעקוב אחרייך אהובה
יפעת
יונית אהובה,
מדהים שבכלל לא הרגשתי שאת לא נמצאת ברשת, אז כנראה שהנוכחות שלך עמוקה ומהדהדת מחוץ לגבולות הוירטואליים או הטכנולוגיים של רשת תקשורת נתונים, אינטרנט, המרחב של צוקי ועוד.
צום דיגיטלי זה משהו שאני מנסה לאמץ, לפחות בשעות מסוימות ביום, או במהלך השבוע, ואת מעודדת ומעוררת השראה בהקשר הזה.
נוגעת ללב נקודת המבט החומלת שלך על עצמך, ועל החוויות וההתנסות שלך בעולם, ואני מוצאת עצמי מתבוננת בך ולומדת, אני ממש שמחה שניפגש שוב, גם אם זה באמצעות מסך.
תודה על ההמלצות, וישע סיון הוא אכן אחד הטובים, זכיתי לקבל ליווי וייעוץ מקצועי ממנו ומצוות עובדים שלו בעבר הרחוק.
חני
יונית אהובה,
התגעגעתי אלייך וקראתי בשקיקה את מה שאת כותבת.
אני מזדהה עם הרבה מאוד מהדברים ומחפשת את הדרך שלי להיות בשקט- בפנים ובחוץ.
הדיאלוג הפנימי הזה מוכר לי מאוד. תודה ששיתפת, תודה שאת מביאה את עצמך בכזאת אותנטיות ופשטות.
אוהבת אותך מאוד.
שלומית לפיד
התגעגעתי אלייך.
ועם זאת, מבינה לגמרי את הצורך להתנתק ולהתנקות.
היתה תקופה שבמשך יומיים בשבוע (שלישי ושבת) נמנעתי מפייסבוק לחלוטין, והימים האלה היו מאוד רגועים, משופעים בזמן פנוי ותרמו להפחתת הצורך להתעדכן גם בשאר השבוע.
מצד שני, זה בהחלט הקטין את הדחף שלי ליצור תוכן…
בקיצור, מבינה מה עבר עובר עלייך ושמחה שחזרת.
מעין אלכסנדר
ברוכה השווה, איזה פוסט נהדר.
קודם כל, באמת תהיתי קצת בזמן האחרון איפה את ואני שמחה להתעדכן שאת בטוב ועושה דברים מעניינים ומצמיחים.
שנית, אני מזדהה עם הרבה ממה שכתבת על הצורך להתנתק מרשתות חברתיות – גם הרעש שזה מייצר, ההשוואות, והרצון לחוות דברים בלי לתעד אותם ולשתף מייד. גם אצלי גדל האמון בבלוגים ובכלל בכתיבה עצמאית מחוץ לרשתות החברתיות הסואנות.
יצא לי כמה פעמים בחודשים האחרונים להגיע לבלוג שלך כאן, למדריכים או ראיונות שחיפשתי כדי להפנות אליהם אנשים – וזה תמיד היה רלוונטי ואפשרי למצוא. ככה שבלוג זה באמת נכס דיגיטלי, אמין, יציב ועובד בשבילך.
אם את רוצה להתייעץ בעניין הדוקטורט, אולי חוקרים באוניברסיטאות אחרות יתאימו לשת"פ – מוזמנת בשמחה.
נטע פלג
יונית איזה פוסט מרתק, אמיתי ומלא תוכן אמיתי. קודם כל לא מתפלאת שהתאכזבת מאוניברסיטת חיפה, מקום עם הרבה פוליטיקה, שממה חברתית ומעט שמחת לימודים או ככה לפחות אני חוויתי את זה אי שם עד 2004. אולי לא הפסדת כלום. די בטוח שלא. ההפסקה הדיגיטלית שלך, זה כל כך נותן לי השראה. הרבה זמן אני רוצה לעשות את זה לפחות לתקופה קצרה, לא יודעת אם תהיה לי התעוזה והכוחות להפסיק כמוך לכמה חודשים. מאוד מזדהה אתך. יש לי עם פייסבוק יחסי אהבה שנאה, אינסטגרם אני די אדישה אבל בכללי אני מאוד רוויה מזה. נראה שאת כל הזמן ממציאה לעצמך דברים חדשים, מתפתחת ולומדת מה נכון לך זה לא פשוט אבל זה לדעתי ה-דרך. תודה .
נויה קומיסר
אוהבת את ההמלצות שלך. כבר מוציאה דף ועט ורושמת לעצמי אחת אחת.. וככה גם אקצר לעצמי את תקופת הבצל ואגיע ישירות לפרחים הריחניים של החצב. כיף לשוב ללמוד איתך וממך. ב ה צ ל ח ה לחידוש מבריא ומבורך של צרצרת מעודכנת….
דורית צור
תודה שחזרת
אני מאוד אוהבת לקרוא את מה שאת כותבת .
את ההסתכלות שלך על דברים
את הביקורת ובעיקר את אמינות שמשתקפת בדברים שלך
בהצלחה בהמשך
דורית