איך מבצעים ראיון בבלוג ולמה זה חשוב? - שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק
איך מבצעים ראיון בבלוג ולמה זה חשוב?
איך לכתוב בלוג יונית צוק הבלוגריסטית

איך מבצעים ראיון בבלוג ולמה זה חשוב?

את הפוסט הזה אני מתכננת כבר הרבה זמן לכתוב כי הוא חשוב חשוב חשוב. אבל, כמו הרבה דברים חשובים, גם לו נדרש הזמן שלו.

מי שסיימה את הפרלמנט הנוכחי מכירה כבר את החומר, כי במפגש האחרון החלטתי שאני שוב משנה את המצגות של השיעורים והתאמתי במיוחד למשתתפות של הפרלמנט את מה שהן היו צריכות לדעת, במקרה הזה,  איך עושים ראיון ולמה זה כל כך חשוב. ואחרי שהצגתי את המצגות שלי בפניהן, הבנתי שהפוסט רוצה לצאת. ככה זה עם פוסטים חשובים, לוקחים את הבמה שלהם, בצורה ובדרך שמתאימה להם.

ראיתי כי טוב, המשכתי לנבחרת הבלוגריות של מועצת נשים כפר סבא, אותה אני כבר שנה מלווה ומלמדת, והצגתי גם שם את התוכן אודות ראיונות בלוגים, וזה כבר הניב תוצאות כמו ראיון של רונה רמון בבלוג שלנו, ובכלל יש שם כמה ראיונות ופוסטים ממש נהדרים, לא רק לתושבות כפר סבא. (אנחנו מגייסות עוד בלוגריות לנבחרת, במידה ואת כפר סבאית ומעוניינת כל הפרטים פה).

נתחיל עם הלמה. למה לראיין זה כל כך חשוב לבלוג?

הו, יש כל כך הרבה סיבות מעולות למה לשלב ראיונות בבלוג, אני פשוט אפרט אותן ברשימה. (בכל זאת חום אוגוסט, חופש גדול, למי יש כח עכשיו לפוסטים ארוכים, הא?)

אינפוגרפיקה ראיון בבלוג

ענין לקוראים – הקוראים שלנו אוהבים סיפורים, כולם אוהבים סיפורים. כמובן שהסיפורים צריכים להיות בתחום של הבלוג ובשפה שלו. ברגע שמראיינים אנשים הקשורים לנושא הבלוג, הדבר מוסיף ענין לקריאה, כמו תבלינים, כמו עוד פרק אקסטרא לא צפוי, כמו גושפנקא לתוכן טוב. בקיצור, זה עושה לקוראים שלנו חשק לקרוא ולהעמיק בבלוג.

הוכחה חברתית – כשאת מראיינת מישהי או מישהו מהתחום לבלוג שלך, את נראית מקצועית, מעורה חברתית, מחוברת, מתעניינת. כשהתחלתי את הבלוג שלי, התחלתי אותו מראיונות של בלוגריות אחרות לטובת עבודת המחקר שלי בתואר השני, לא ידעתי עד כמה הראיונות האלה יהיו משמעותיים למי שאני, למה שאני עושה ולמי שאני מחוברת.

פוסט קל יחסית – תכל'ס, לראיין זה ממש כיף, במיוחד כשכבר שוחים ביכולת לראיין, ואז זמן הכנת הפוסט הממוצעת יורד פלאים. זה טוב במיוחד לחודשים ממש עמוסים המ…המ…לא שמתן לב שיש לי בחודש האחרון ראיון עם עו"ד יורם לוינשטיין אודות זכויות יוצרים ברשת וטל מאור זינגרמן אודות האקזיט של כלות אורבניות? ראיון עם שלי גרוס (טוב נו, זה היה בקשה של בנות הפרלמנט)  או במילים אחרות – סה"כ פרסמתי בחודש וחצי 3 ראיונות כמעט אחד אחרי השני. זה בגלל שבמקביל לבלוג היה לי פרלמנט לסיים ולפתוח אחד חדש, לתכנן ולהעלות כנס בלוגריות מקצועי לספטמבר, סדנאות וסיומי שנה של הבנות
בקיצור – ראיונות זה מעולה למיקסום לוחות זמנים. אגב, אני מכינה לעצמי מראש את החודשים "הקשים" /לחוצים" על ידי הורדת לוח התכנון החודשי ואז מכינה ארסנל של ראיונות פוטנציאלים, בהמשך אכתוב איך.

חיבור לאקטואליה – בסדנאות ובהרצאות שלי אני תמיד אומרת שהבלוג צריך להיות מחובר לאקטואליה. אמנם אנחנו בישראל נוטות לחשוב שאקטואליה זה תמיד קשור למיסים, כלכלה ובטחון, אבל זאת טעות כי אקטואליה בבלוגים מתייחסת למה שקורה בתחום של הבלוג שלי, סביב הנושא שלו, הדברים החמים עליהם מדברים. לדוגמא – ספרים חדשים שיוצאים, כנסים, אירועים, אושיות, מהארץ ומהעולם. כשאת מראיינת בבלוג שלך אדם או סוקרת פעילות שקשורה לאקטואליה של נושא הבלוג, את מראה רצינות, מקצועיות וכזאת שתמיד מעודכנת במה שקורה.

יש עוד מספר פרמטרים למה חשוב לראיין בבלוג, אבל נראה לי שהבנתן, שוכנעתן ועכשיו תכל'ס, איך.

איך מראיינים בבלוג?

לפני שמראיינים, ולא משנה אם הראיון נעשה בטלפון, במייל או פנים מול פנים, צריך להבין – על מה.

איך מראיינים בבלוג

מה הנושא עליו הולכים לדבר / להיפגש

לפעמים אנחנו לא יודעות על מה אנחנו רוצות להיפגש, אבל יודעות שיש משהו מאוד מעניין במי שנרצה להיפגש, וזה גם בסדר, אפשר לכתוב את זה בהזמנה לראיון "אני מכירה אותך מהפיסבוק / אני קוראת אותך בבלוג / שמעתי עליך רבות / המליצו לי להיפגש איתך, אני בטוחה שיש לנו הרבה דברים במשותף, אשמח אם נוכל להפגש לטובת ראיון בבלוג שלי בנושא X".

 

השלב השני הוא מחקר דיגיטלי

מי שמראיינת בלי להיעזר בד"ר גוגל לפני המפגש, עלולה לפספס כל כך הרבה פרטים חשובים ועקרוניים לראיון, שממש חבל.  חפשו את ה"אוביקט" המרואין בגוגל, בפייסבוק, בפינטרסט, באינסטוש ובכל מקום שבו אפשר להשאיר עקבות דיגיטלים. חפשו שם משפחה + שם פרטי, וגם שם פרטי + שם משפחה, בעברית ובאנגלית. תתחילו לקרוא את התכנים שהם מפרסמים ושמפרסמים עליהם. יתכן וכבר ראיינו אותם בעבר, ואז מה? מה עושים? קוראים היטב את הראיונות ומוציאים משם שאלות המשך שקשורות לנושא הבלוג.

ראיון בבלוג 1

הכנת השאלון

כולנו יודעות שהזמן זה המשאב הכי יקר (קלישאה קלישאה אבל נכונה), ולכן אם את מגיעה לראיון עם 30 שאלות, אין מצב בעולם שזה יהיה ראיון טוב. למה? כי המרואיינת לא תענה על 30 השאלות הללו, זה ארוך מדי, לוקח המון זמן (כשראיינתי לעבודת המחקר ישבנו בממוצע 4 שעות…. זה היה ממש ממש מטורף ואני מודה לבלוגריות הנהדרות האלה עד היום). אל חשש, את לא תשבי 4 שעות, הרי כתבתי למעלה שזה אמור לצמצם את זמן הכנת פוסט.

אז, מה שחשוב זה לכתוב גג עד 10 שאלות, אבל שתהיינה שאלות פתוחות, כאלה שמתארות את העבר ואת הנתונים שאת מכירה ויודעת ובעיקר שאלות שפותחות את הראש והמחשבה גם לנושא הראיון וגם לקוראות.  אי אפשר לשאול הכל, תנסי לדמיין אלו תשובות תרצי לקבל , ומה יעניין את הקוראות של הבלוג שלך לקרוא, ועל פי זה תכתבי את השאלות.

ראיון בבלוג2

מגע

זהו, הגעת לרגע המכריע, אתן נפגשות, טלפונית, פנים מול פנים, במייל, יש מגע ואתן במטרה אחת – להוציא ראיון, להציג את הרעיונות של המרואינת בצורה שהכי מתאימה לשתיכן ולקוראים.  זה הזמן הכייפי בתהליך. במידה ואת בלוגרית מתחילה, אני ממליצה מאוד לפגוש על כוס קפה את המרואינת שלך, במידה וזה אפשרי. את יודעת מה, זה תמיד כיף גם לבלוגריות שכבר יש להן קילומטראז' להיפגש פנים מול פנים, אין לזה תחליף בעיני.

אבל, שוב, הזמן, המרחק וכו'. אפשר לראיין גם בטלפון או במייל. הבעיה עם הטלפון שזה תמיד לחוץ כזה (טוב נו, לי יש אישיו ממש עם שיחות טלפון) ובמייל, יש את בעית המלל הכתוב שנקרא אחרת מהפיזי הנשמע והנראה.

בראיון עצמו חשוב לשתוק. שתקי. ממש. את לא מדברת. את מראיינת. שואלת את השאלות ומקשיבה. למה? כי אחרת לא תספיקי לשמוע את הצד השני, והרי אותה באת לשמוע, לא את עצמך או להשמיע. חשוב לי נורא לכתוב את זה כי אני, פטפטנית נוראית, תמיד נדחפת למי שיושבת מולי במשפט "יו, גם לי זה קרה, רוצה לשמוע? אז ככה", ותמיד איכשהו אני מסיימת פגישות שאני מספרת יותר מאשר שומעת. כשמראיינים זה לא טוב.

במידה והראיון הופך לשיחה, שזה יתכן ואף הגיוני, שימי לב שיש לך מספיק מענה על השאלות שרצית, ושאת לא זולגת לדברים אחרים, שלא תוכלי להכניס לראיון.

איך מראיינים בבלוג

אישור

יופי, את הרוב עשית. עכשיו החלק האחרון והחשוב לא פחות. לפני שאת נפרדת מהפגישה תוודאי עם המרואינת שהיא תשלח לך במייל תמונות רלוונטיות, או שלחי לה במייל בקשה לאישור להשתמש בתמונות שמצאת ברשת תוך ציון קרדיט ראוי.

לפני שאת מפרסמת את הראיון, אני ממליצה לערוך אותו על וורד, בצורה הכי קרובה למציאות בבלוג מבחינת נראות. לא לשכח לשלוח את המסמך למרואיינת. בדרך כלל המרואינות שלי אומרות לי שהן סומכות עלי בעיניים עצומות על מה שיצא, אבל אני תמיד מתעקשת שהראיון יעבור בדיקה חוזרת ואישור של המרואינת, מתוך ראציונל שלפעמים היא תרצה להוסיף תכנים, להוריד תכנים ולהתאים את הכתוב לתכנים שהיא תרגיש עימן בנוח.

חשוב לשלוח את הראיון בלוחות זמנים שקבעתן מראש. במידה והלו"ז שלך צפוף, ידעי את המרואינת שיקח זמן עד שתשלחי את הראיון, אנשים לא אוהבים לחכות.

קיבלת אישור? יוהו!!!!!!!! זה הזמן לפרסם.

פרסום

תמיד, תמיד, תמיד כשאת מפרסמת ראיון של מישהו, קודם כל תודי למרואיינת על ההזדמנות להיפגש וללמוד, על הזמן שלה שהעניקה לך ולקוראות הבלוג, ורק אז תפרטי על מה הראיון ולינק לפוסט עצמו. זה נותן הרגשה טובה לכל הצדדים ועושה חשק לשתף איתך פעולה גם בהמשך.

יאללה, הכי קל בעולם לראיין, הכנתי אפילו אינפוגרפיקה שתסכם את הענינים, (ראיתן למעלה?)

את יודעת איך אני אסכם את הפוסט? על ידי לינקים של בלוגריות שלי, בוגרות הפרלמנט הראשון והשני, שביצעו ראיונות מקסימים, פנים מול פנים, במייל ובטלפון. מוזמנת לקרוא וליהנות, ובמידה ויש לך גם ראיון בבלוג שלך, מוזמנת לשים לינק פה למטה בתגובות בכדי שנהנה.

  • ראיון של אורית ארגמן פדידה מהבלוג cape girl עם המעצב אלישע אברז'יל
  • ראיון של מינה פורטנוב משען מהבלוג migdala עם ורד מוסינזון
  • ראיון של אילנה מור מהבלוג blacks on white של הבלוגרית רייצ'ל ידגר
  • ראיון של שלי לואיס מהבלוג uncoded steps של פרופסור לידיה אמיר
  • ראיון של הגר אשכר ניר מהבלוג on scribbling של כנרת יפרח
  • ראיון של מיכל אדמתי דביר מהבלוג נתיב האור שראיינה אותי 🙂
  • ראיון של סיון לבנה חכים מהבלוג שניים סוכר עם צחי נבו
  • ראיון של כרינה ובר מהבלוג כי חייב לצאת מזה משהו טוב עם דינה דואדי
  • ראיון של מיכל מנור בן ארי מהבלוג רואה עולם של חיה אלפסי
  • ראיון של תמר ליבס מהבלוג tamari and me עם יובל משירה אכילה
  • ראיון של ליטל ירון מהבלוג מגלה את השרון עם טלי צרפתי פישר
  • ראיון של תמר מור מהבלוג ROOMER עם הבלוגרית BODIE AND FOU
  • ראיון של טלי יחיה מהבלוג create it עם נתנאלה כחלון לוי

ולמי שתהתה, את התמונות המצולמות הורדתי מהאתר החינמי pexeles

[highlight]מעדכנת על פעילויות ספטמבר:[/highlight]

כנס בלוגריות – מה הבלוג אומר עליך – כנס מ-ק-צ-ו-ע-י בטירוף, שמטרתו למקצע את תחום הבלוגינג לרמה של עריכת תוכן של אתרי אינטרנט, יש למה לבוא והרבה ללמוד. כבר נרשמו מעל ל80 בלוגריות. כל הפרטים פה.

הרשמה לקורס בפרלמנט – קורס מקצועי שנתי אודות בלוגינג, קול וקהילה. נותרו עוד מספר בודד ממש של מקומות, קורס הדגל שלי.

סדנת כתיבת בלוגסדנה חד פעמית אודות בנית אסטרטגית תוכן לבלוג

לבנות לבד אתר אינטרנט לעסק – זה אפשרי

בשלוש שעות אתם יכולים לבנות אתר בעשר אצבעות. כל הפרטים פה בלינק

13 תגובות

ספרו לי אם אהבתן את הפוסט ולמה

תגובות נוספות

שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק