מיתוסים על זכויות יוצרים ברשת - הבלוגריסטית
9 מיתוסים על זכויות יוצרים
יונית צוק הבלוגריסטית איך לכתוב בלוג

9 מיתוסים על זכויות יוצרים

את עו"ד יורם ליכטנשטיין אתן כבר מכירות מהפוסט על חוק הספאם והמשמעות שלו לגבי בלוגריות.
בעקבות הפוסט ההוא החלטתי ששווה לי להתיעיץ באופן אישי עם עו"ד ליכטנשטיין בנוגע לבלוג שלי, והיו כמה דברים לתקן.

שוחחנו רבות על העולם הזה של האינטרנט (העולם המופלא, יש לאמר) ותוך כדי שיחה אמרתי לו "אתה יודע מה, זה רעיון מעולה לפוסט. בא לך לכתוב עוד פוסט בנושא זכויות יוצרים?".
עו"ד ליכטנשטיין שלח לי במייל את הפוסט הזה, בדיוק בזמן. תודה.

זכויות יוצרים ברשת

אני מעתיקה אותו כפי שנשלח אלי, כי הוא ממש כתוב מצוין בעיני:

במסגרת עבודתי בה אני עוסק מדי יום בדיני אינטרנט, טכנולוגיה וקניין רוחני, אני שומע כל פעם מחדש תהיות של לקוחות הנובעות מאי הכרת הדין ביחס לזכויות יוצרים ומתוך הקשבה ל"עצות סבתא" של חברים שאינם מומחים בתחום. אני גם נתקל בלקוחות רבים שאם היו נזהרים מראש, היו חוסכים את שכר טרחתי ואת הפיצוי אותו עליהם לשלם כעת לבעלי הזכויות.

לצערי רבים מלקוחות אלו הם בלוגרים ובעלי אתרים קטנים, שפשוט "מצאו תמונה בגוגל" והשתמשו בה. שימוש כזה הינו שימוש אסור ופוגע, אלא שלאור המיתוסים הקיימים הוא נחזה להיות שימוש ראוי, וזו רק דוגמא אחת.

אני מודה ליונית שהזמינה אותי לכאן לנסות להסביר לכן קצת אודות זכויות יוצרים והזהירות שעליכן לנקוט בהעתקת תמונות וטקסטים מן האינטרנט או מגוגל

אם תרצו אשמח להשיב לשאלות באתר שלי, בעמוד הפייסבוק שלי או גם כאן, בתגובות.

מיתוס ראשון: אם אין על התמונה סימון של זכויות יוצרים אז מותר להשתמש בה

מעמדו: לא נכון.

ההסבר: זכות היוצרים בכל יצירה מוגנת מוענקת ליוצרה מעצם יצירתה ופרסומה.
לכן, אתן חייבות להניח שכל טקסט או תמונה שתמצאו באינטרנט יהיו מוגנים, אפילו אם לא יהיה עליהם כיתוב כלשהו המבהיר זאת. בעל זכות יוצרים אינו חייב לסמן את היצירה שלו כדי לזכות בהגנה (אם כי יש יתרונות מסויימים בסימון הזה, ולכן כבעלות בלוגים אמליץ לכן להתייעץ עם עורך דין ולבצע ציון זכויות כאמור. למשל: "© כל הזכויות שמורות, יורם ליכטנשטיין, 2016").

1

מיתוס שני: אם ראיתי תמונה באינטרנט אז היוצר ויתר על זכותו ואני יכולה להשתמש בה

מעמדו: לא נכון.

ההסבר: עצם העלאת יצירה לאינטרנט והיכולת הטכנית להעתקתה אינו מהווה ויתור על זכות היוצרים.
זו נקודה דרמטית שחשוב שתבינו. נקודת המוצא של הפסיקה היא שכל יצירה, אפילו אם היא באינטרנט, היא יצירה מוגנת שיש לקבל את הסכמת בעל זכויות היוצרים בה כדי לעשות בה שימוש. לא טרחתן ולא ביררתן – אתן עשויות לשאת בתוצאות המרות.

שימו לב שישנן תוכנות המאפשרות לבעלי זכות היוצרים לעקוב אחרי שימושים מקוונים ביצירות שלהן ולתפוס את המפרים בקלות רבה.

2

מיתוס שלישי: הבלוג שלי חינמי ואני לא מרוויחה ממנו. מותר לי להעתיק

מעמדו: לא נכון.

ההסבר: העתקה היא הפרה. נקודה.
שאלת המסחריות של המעתיקה הינה שאלה שמשפיעה על היקף הפיצויים שתשלמי, אחרי שיתקיים דיון ותקבעי כמפרת זכויות יוצרים.

אולם ההפרה – קיימת; הסיכון לתביעה – קיים; עלות עורכי הדין – קיימת; הפיצוי – קיים, אם כי אולי נמוך מעט.

3

מיתוס רביעי: העתקתי ונתתי קרדיט. הכל בסדר

מעמדו: לא נכון.

הסבר: זכות יוצרים מתחלקת לשני סוגי זכויות, שתיהן זכויות משפטיות הניתנות לאכיפה – הזכות ה"רגילה" והזכות ה"מוסרית". כל אחת מהן עומדת בפני עצמה.

הזכות הרגילה קובעת מספר שימושים ביצירה שאסור לבצעם אלא אם קיבלתן את הסכמת הבעלים. הזכות המוסרית היא זכותו של היוצר האוסרת על ביצוע שינויים ביצירה אלא בהסכמתו וכן החובה לתת ליוצר קרדיט "כמקובל". מתן קרדיט הוא אכן חובה שיש לבצע, אבל לא די בה. עצם מתן הקרדיט לא פוטר אתכם מאי הפרת זכויות אחרת.

מכיוון שמדובר בשתי זכויות נפרדות, הזכות המוסרית לא הופרה, אך זכות היוצרים הופרה.

זכויות יוצרים ברשת

מיתוס חמישי: אם אשכתב את היצירה זכות היוצרים תהיה שלי

מעמדו: לא נכון, אבל אפשרי.

הסבר: עריכה של יצירה קיימת אכן יוצרת יצירה חדשה שתהיה בבעלותכן שלכן. עם זאת, היצירה הקודמת כפופה לזכות המוסרית של יוצרה. הזכות המוסרית היא זכותו של היוצר למנוע שינויים ביצירה וחובה ליתן לו קרדיט נכון. לכן, עצם פעולת העריכה, השימוש ואי מתן קרדיט מהווה הפרת זכות יוצרים, ואפילו שהיצירה החדשה היא בבעלותכן.

ככל שפעולת העריכה מהותית יותר, עד כדי כך שהיצירה תהפוך להיות יצירה חדשה – לא תהיה זאת הפרה. היכן עובר הגבול? זאת תדעו רק אם יגיע עניינכן לבית משפט ותקבלו פסק דין לטובתכן או נגדכן.

ברצוני להדגיש – חיפוש באינטרנט, לימוד נושא וכתיבה בעצמכן היא פעולה נכונה וראוייה. אלא שהכתיבה צריכה להיות שלכן, ולא להסתמך על יצירות קיימות.

זכויות יוצרים ברשת

מיתוס שישי: הזמנתי עיצוב (לבלוג למשל) אז זכויות היוצרים בו הן שלי

מעמדו: לא נכון

הסבר: סעיף 35 לחוק זכות יוצרים מ-2007 קובע שהבעלים הראשון של זכויות היוצרים ביצירה מוזמנת יהיה היוצר, אלא אם הוסכם אחרת בין היוצר למזמין. כלומר, גם אם הזמנתן עיצוב או יצירה אחרת, אתן אינכן הבעלים של הזכויות בו אלא אם כן הדבר הוסכם.

בתי המשפט לא הכירו בכך שתשלום עבור יצירה מהווה הסכמה. לכן, ההמלצה החד משמעית היא ליצור הסכם מסודר שמעביר את מלוא הזכויות אליכן, אוסר על היוצר להפר זכויות שלכן ובכלל מסדיר את נושא זכויות היוצרים. המלצתי היא לגשת לעורך דינכם (ובלבד שהוא מתמצא בתחום דיני זכויות היוצרים) ולבקש ממנו שיכין עבורכן מסמך כזה.

זכויות יוצרים ברשת

מיתוס שביעי: מותר להעתיק X% מהיצירה

מעמדו: יתכן שכן ויתכן שלא

הסבר: הדין אוסר את העתקת היצירה, כולה או חלק מהותי ממנה. כלומר, העתקה חלקית לא בהכרח תפטור את המעתיק, אלא אם הועתק רכיב שאינו "עיקר היצירה".
השאלה תוכרע עובדתית על ידי בית המשפט, ולכן מומלץ לא להיכנס לסכנה בכלל ופשוט ליצור בעצמכן.

זכויות יוצרים ברשת

מיתוס שמיני: היוצר מרוויח מזה שאני מקדם את היצירה שלו

מעמדו: נו, אז מה? (בעברית – לא נכון)

הסבר: אתן חושבות שליוצר יווצר יתרון מכך שתעתיקו את היצירה? מצויין! צרו עימו קשר וקבלו את הסכמתו, בכתב (או במייל). לא קיבלתן? זו הפרה. יתכן שהפיצוי יהיה נמוך יותר ויתכן שלא, אבל ההפרה מתקיימת.

זכויות יוצרים ברשת
מיתוס תשיעי: הורדתי תמונה מאתר בתשלום ומותר לי לעשות מה שארצה

מעמדו: לא נכון.

הסבר: גם בעת הורדת תמונה מאתר בתשלום, אינך רוכשת זכות יוצרים ביצירה. את רוכשת רישיון שימוש (מוגבל) ביצירה. הדרך הנכונה לבדוק את עצמך היא להכנס לקישור לתנאי הרשיון (License) בעמוד בו הורדת את התמונה, לקרוא את השימושים המותרים בו ולראות האם השימושים שאת עומדת לבצע בתמונה נכללים בגדר השימושים המותרים או חורגים מהם.

היה והשימושים שאת עומדת לעשות בתמונה נכללים בשימושים המותרים ביחס לרשיון עליו שילמת – מצויין. היה ואין זה כך, חפשי את הרשיון המתיר את השימושים אותם את מבקשת לבצע, שכן אחרת – את עדיין מפרה את זכויות הבעלים.

זכויות יוצרים ברשת

תודה לעו"ד יורם ליכטנשטיין על ההסבר המצוין ועל הטיפים הברורים בנושא. בקיצור, מה שאני לקחתי מהפוסט הזה שכדאי לייצר את התוכן בעצמנו או לבקש אישור בכתב. במידה ויש לך שאלות על הנושא, מוזמנת לכתוב בתגובות.

הרבה דברים קורים בחודש ספטמבר 2016 וחבל לפספס:

כנס בלוגריות מספר 2 – בו נלמד על מיקרו-קופי, שפה ויזואלית והפיכת העמודים הכי משעממים למניעים לפעולה, כל הפרטים פה.

קורס מקצועי לבלוגריות – הפרלמנט – נפתח וכבר נרשמו מחצית ממספר המשתתפות. קורס מדהים שפותח עולמות בנוגע לבלוגים ובכלל, כל הפרטים פה

מיני קורס 360 מעלות – שלושה מפגשים בהם נבנה אסטרטגית תוכן לבלוג | בניית הבלוג בויקס | הפצה והבאת טראפיק. כל הפרטים פה

לבנות לבד אתר אינטרנט לעסק – זה אפשרי

בשלוש שעות אתם יכולים לבנות אתר בעשר אצבעות. כל הפרטים פה בלינק

11 תגובות

ספרו לי אם אהבתן את הפוסט ולמה

תגובות נוספות

שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק