למה עסק צריך בלוג - יונית צוק הבלוגריסטית
חלק ד בסדרת הפוסטים - למה עסק צריך בלוג
יונית צוק הבלוגריסטית איך לכתוב בלוג

למה עסק צריך בלוג?

לפני כשבועיים הרצאתי בקורס שיווק של מקאן אריקסון, האמת, התלמידים יצאו קצת מבולבלים, או כפי שהם אמרו לי:"הבנו איך, לא הבנו למה?". לא כל כך הבנתי איך לא הצלחתי להסביר להם למה, כשהסתכלתי על המצגת שלי, כמעט מחצית מהשקופיות מסבירות את ה"למה כל עסק צריך בלוג", כולל דוגמאות של בלוגים של עסקים בארץ ובעולם, ובעצם, כשהצגתי את המצגת הזאת ברופין קיבלתי תגובות נלהבות ומדהימות, והפצירו בי להגיע גם לקורס הבא. איך זה יכול להיות?
הגעתי למסקנה, שמעתה, לפני כל הרצאה אני מבקשת את רשימת המוזמנים, במידה ואפשר, ואם לא, אז מאפינים מסוימים על מנת להתאים להם בצורה יותר מדויקת את תכני ההרצאות שלי. הנה לכם, טיפ ממני על הרצאות 🙂

החלטתי לשאול את חברי בפייסבוק למה עסק צריך בלוג וקיבלתי מספר תשובות  מעניינות ומגוונות. החלטתי לסכם את הנושא גם בפוסט בבלוג. (כי הרי פייסבוק אינו ארכיון, ולמצא את התשובות שחבריי נתנו לי, בעוד נניח, שבועיים, יהיה מאוד קשה…)

מהי מפת השיווק האינטרנטית?

נתחיל מהתחלה. בלוג הוא חלק ממפת השיווק האינטרנטית של כל עסק. מבחינת ההגדרה, גם מיתוג אישי זה עסק, קרי, אם אני רוצה למתג את עצמי בתור מוקד ידע או מומחית לנושא מסוים, או אם אני רוצה להביא למודעות יוזמה מסוימת עליה אני עומלת, או תהליך שאני מבצעת, זה שווה ערך להתיחסות כעסק.

במפת השיווק האינטרנטית קיימים מספר חלקים, זה כמו פאזל, או כמו שבילים, שמוליכים את קהל היעד שלי למטרה. כל אחד צריך לחשוב מה המטרה שלו בשיווק האינטרנטי. האם המטרה היא למכור בחנות און ליין? להזמין לסדנאות? יצירת פורטפוליו? ליצור שיח?.

כל הפעילות האינטרנטית צריכה להיות משולבת אחת בשניה, קרי, אם אני בעלת פרופיל בפינטרסט, אני צריכה להוביל לבלוג שלי, אם יש לי עמוד בפיסבוק, אני צריכה להזכיר שיש לי פינטרסט או להפיץ באמצעותו את הבלוג שלי, אם י שלי בלוג אני צריכה להזכיר את יתר הרשתות החברתיות שלי.

כתפיסת עולם, הבלוג הוא הלב, (לשם אני מובילה את קהל היעד שלי לטובת מימוש המטרה שלי) ואליו מובילים כל השבילים האחרים כמו פיסבוק, אינסטגראם, פינטרסט וכו'. במידה ויש לי חנות און ליין, כמובן שהיא מחוברת לבלוג שלי, והוא מחובר לחנות.

מתוך כתבה במוסף ממון ינואר 2015
מוסף ממון של ידיעות אחרונות ,יום שישי 16/1/2015

 

במוסף ממון של ידיעות אחרונות ביום שישי 16/1/2015 היתה כתבה בשם:"לשנות סטטוס" או כפי שתת הכותרת העידה: "בעלי עסקים קטנים? אם אתם לא רוצים להשאר מאחור , כדאי לכם ללמוד איך לקדם את העסק שלכם ברשתות החברתיות ולמצא דרכי שיווק חדשות ויצירתיות". כתבה מאת שגיא כהן.

כבר התמונה הרגיזה אותי, אייקונים של לייק, טאמבלר, יוטיוב, פיסבוק, גוגל פלוס, אינסטאגרם וטוויטר. באמת, טאמבלר? יש פלטפורמות יותר נגישות לקהל הישראלי מאשר טאמבלר, וגם לייק ופייסבוק זה אותו הדבר, וטוויטר וגוגל פלוס – רשתות שהישראלים פחות אימצו, אז נו, במקום זה היתי מעדיפה שישימו אייקון של חנות און ליין, בלוגר/ורדפרס ולינקדאין.

כמו כן הכתבה בעיקרה התמקדה בשיווק באמצעות פיסבוק, שזאת ראייה צרה מאוד על עולם השיווק האינטרנטי. יש כל כל הרבה כלים נוספים וקהלים נוספים שאינם נמצאים בפיסבוק. קהלים שמחפשים את התוכן שלהם במקומות אחרים כמו בפינטרסט, בחיפוש בגוגל ובאתרי תוכן.

1
ניתן לשמור את התמונה במחשב ולפתוח את הקובץ לקריאה

  דברים מתוך הכתבה שרלוונטים לתפיסתי:

"שיווק זה לא עסק חד פעמי, צריך להתמיד ולעסוק בזה זמן רב".

"שיווק אונליין הוא אחד מצורות השיווק החשובות כי הוא נותן אפקט דואלי, קרי, מצד אחד שומר על מודעות לעסק ומצד שני מביא לקוחות חדשים"

בכתבה צוין כי כדאי לעסק להעלות בעמוד פיסבוק סיפורים אישיים, נגיד מעצבת שמלת כלה תכתוב על תהליך הכנת השמלה ותעלה את הסיפור לפיסבוק. לעניות דעתי, הגישה היא נכונה – אין כמו סיפורים אישיים וכנים לטובת היכרות עם העסק והאנשים מאחורי הקלעים, אבל הפלטפורמה אינה נכונה.

במידה ואותה בעלת סלון כלה תכתוב פוסט ארוך מדי בפיסבוק, זה לא ייצור את הטראפיק הרצוי כי לא קוראים בפיסבוק טקסט שהוא כל כך ארוך, פיסבוק לא בנוי לכך. בלוג כן. בבלוג אני יכולה להוסיף טקסט ארוך בשילוב תמונות וסרטוני וידאו. היתרון הוא, שוב, הארכיון. התמונה והטקסט לא יאבדו בתהום התוכן של פיסבוק.

איך להשתמש בפיסבוק בתור כלי שיווקי?

בכתבה נכתב בצורה מאוד יפה שתוכן שנהוג לפרסם בפיסבוק הוא הנחות, קופונים ומבצעים, קרי הנעה לפעולה. זה מקום קלאסי לפיסבוק. עמוד הפיסבוק הוא חלון הראווה לעסק ולכן צריך להשתמש בו על פי נתוני מקום וזמן למשל מסעדה תזכיר ארוחת בוקר בבוקר וhappy hour בשעות הרלנטיות. בבלוג היא תכתוב דברים אחרים כמו: מתכונים, מאחורי הקלעים של המסעדה, סיפורי לקוחות ועוד.

האם לשים את כל ביצי השיווק בסלסלת פיסבוק? ממש לא. רק קצת. שיוביל אותנו למקום שבו אני שמה את מטרת העסק שלי. (מכירה/ העלאת מודעות/ סדנא/ היכרות)

2

אז למה בלוג טוב לעסק?

בלוג הוא לא טוב לעסק. בלוג הוא קריטי לעסק. למה? בגדול, אם נשווה את פיסבוק לבלוג, אז פיסבוק זה כמו פגישה אקראית על הבר (יתכן אפילו התפתחות ליחסים מאוד קצרים) לעומת בלוג שזה כמו מערכת יחסים ארוכת טווח שעשויה להוביל לנישואים, ילדים ופנסיה משותפת….

פיסבוק זה מצוין לעסקים, אבל בתור שביל שמוביל את הקהל לבלוג, בדיוק כמו פינטרסט ורשימת תפוצה ואינסטאגרם שאמורים להוביל את הלקוח ללב של העסק, לקרא עוד תוכן, להכיר, ליצור שיח, חיבור, הדדיות ואהדה.

1. בלוג מנגיש את האדם שמאחורי העסק, או במילים אחרות, בלוג יוצר "ראיון עבודה" לבעל העסק עם הקוראים. במידה ואני קוראת את הבלוג ומוצא חן בעיני תחומי העיסוק של הבלוג, צורת הכתיבה, התכנים, כבר מחסום אחד בדרך למטרת העסק נעלם. עסקים בעלי בלוגים מעידים שמאוד קל לייצר שיחה קולחת עם קוראים של הבלוג, בעיקר כאלה שאומרים "אני מרגישה שאני מכירה אותך, אמנם רק מהבלוג, אבל אנחנו מדברות כאילו שנים כבר אנחנו מכירות".

בלוג הוא מראה לנפש העסק. מאיה מכנס, שהיא תלמידתי בפרלמנט, כתבה כל כך יפה:"בלוג הוא ככל הנראה המערכת הרגשית של המטרה להתפרנס"

2. בלוג מהווה פלטפורמת שיווק. במידה והמטרה של העסק היא לשווק את העסק, על בעל העסק לדעת את הגבול העדין בין מכירה ובין מתן תוכן עם ערך. בלוג זאת פלטפורמה נהדרת לשווק את העסק,את המוצרים והשירותים שבעל העסק מעניק. לעיתים נוצר מצב שהמוצרים והשירותים מתפתחים מתוך הבלוג עצמו, לאחר הבנת צרכי הקוראים ובקשותיהם לתכנים מסוימים.

כפי ששירה גנני מהבלוג אבן נייר ומספריים כתבה: "אם אתר הוא כרטיס הביקור של עסק, הבלוג הוא חלון. הוא מאפשר ללקוחות וללקוחות פוטנציאליים להציץ ולגלות מי עומד מאחורי אותו עסק. האפשרות להתבטא ולעדכן תדירות את התכנים מאפשר לבעל עסק לשתף את לקוחותיו בכל מה שמעניין ומרגש אותו, לא רק בשירותים ובמוצרים שהוא מציע. אנחנו צרכנים רגשיים, לפעמים אותה תחושה של קרבה והיכרות יהפכו את העסק המדובר לאטרקטיבי בעינינו."

3. הבלוג יוצר עשייה. חן סיון, מהבלוג אופנאית, כתבה: "אני חושבת גם שבלוג הוא מין מנוע שעוזר לאדם שמאחורי העסק לשמור על קצב, ועל עידכון. לא לשקוע לשאננות ולא לחכות שדברים יקרו. בלוג הוא עשיה, והיא עוזרת להניע את העסק. אבל היא לא מנוע מספק. צריך לתדלק אותו בתכנים ובחידושים" .
חן עונה על שני פרמטרים, האחד – בלוג דורש עשייה. קרי, במידה והחלטתם לכתוב בלוג ואתם לא מעדכנים אותו פעם בשלושה שבועות – חודש, אז עזבו. זה לא רציני. זה יעיק עליכם מאוד, ולא יעשה את העבודה שבלוג צריך לעשות, זה לא יגרום לכם להנעה ולהנאה.

חשוב לי פה לציין שדליה ברנובר מהבלוג be happy כתבה בנוגע להשקעה:" בוקר טוב. אני לא מסכימה עם ההנחה שכל עסק צריך בלוג. יש הרבה בלוגים שאין עסק מאחוריהם ויש הרבה עסקים בלי בלוג. בלוג זו עבודה קשה והתמסרות והתחייבות. וחוץ מזה צריך שבאמת יהיה מה להגיד והלראות. לכן אני מצמצמת את ההנחה שכל עסק שזה מתאים צריך בלוג. למה? כי בלוג זה שילוב של רגש וידע . מקום לדבר ישירות עם הלקוחות והלקחות הפוטנציאלים. מקום להתבטא ומקום להתפתח. מקום לשתף ולספר."

מתי כהן בלוגרית בסלונה
מתוך הבלוג של מתי כהן "בזכות הבלוג רצתי מרתון"

הפרמטר השני, הבלוג גורם לנו לעשות דברים שלא תכננו. זה נכון לבלוג עסקי שמניע את העסק, יוצר רעיונות, שיתופי פעולה, שירותים ומוצרים חדשים, סימון מטרות חדשות ומרגשות, וזה נכון גם לגבי בלוג אישי.  מתי כהן, בלוגרית, תלמידה בפרלמנט, רצה החודש 5 ק"מ במרתון תל אביב בזכות הבלוג שלה. במפגש האחרון היא אמרה לנו שללא הבלוג זה לא היה קורה.

4. הבלוג יוצר קהילה. ומה יותר חשוב לעסק מאשר הקהילה שלו? מעין אלכסנדר מהבלוג אינטרנט להשפעה ושינוי חברתי כתבה: "בנוסף לדברים שאמרו לפני – בלוג הוא לא רק דרך לספר על עצמך / העסק שלך, מה את עושה ומה את "מוכרת" אלא גם כלי לשוחח עם אנשים על נושא מסוים – בבלוג שלך או בשיחות שמתפתחות במקומות אחרים. לפעמים כמה זמן אחרי שאת כותבת על נושא מסוים, מתחילים להגיע (דרך מנועי חיפוש וקישורים ברשתות חברתיות) אנשים שמתעניינים בנושא, אחרי מפגשים מקצועיים (הרצאות, כנסים) – את יכולה להזמין אנשים לבלוג שלך ולהמשיך את השיחה. וזה גם נעים שכשמשוחחים על משהו את יכולה להגיד "לפני כמה זמן כתבתי על זה פוסט…" ולענות למישהו על שאלה או צורך. לפעמים כתיבת פוסט מצריכה תחקיר ומעודדת אותך להתעמק יותר בנושא מסוים וללמוד דברים חדשים, לפעמים אפשר ללמוד מתגובות. נראה לי שבלוג יכול להיות כלי להתמקצעות. שיווק זה חלק מזה, אבל לא רק"

יצירה של דליה be happy
יצירה של דליה be happy לחיצה על התמונה תעביר לחנות

5. הבלוג מייצר נוכחות ברשת. גם אם הקהל לא ירכוש את שירותי העסק, יתכן והתוכן שאנחנו מיצרים בבלוג ישמש אותו, וזה מצוין. כי נדיבות בתוכן מביאה לעשיה, להיכרות, להוכחה חברתית ואישית של העסק. בחרתי את התמונה של דליה לסעיף 5 כי בעיני בלוגריות בעלות עסקים, שכבר כותבות בלוג שמטרתו לייצר נוכחות ברשת נחשבות פורצות דרך. הן מיצרות תוכן, הן מראות את עצמן, הן מנגישות את העסק שלהם באמצעות הבלוג.

קארן באיר, מעצבת ובלוגרית כתבה:הבלוג הראשון שלי היה לפני שהיה לי עסק. הוא נועד בשביל למלא חלל חסר שהיה לי בחיים. אחרי שפתחתי את העסק שלי, היה לי ברור שאני אפתח בלוג של העסק. הבלוג "העיסקי" שלי מאפשר ללקוחות שלי להכיר אותי קצת יותר לעומק עוד לפני שהם שוכרים את השירות שלי. הוא מאפשר לאנשים שאינם לקוחות שלי להשתמש בידע שלי וליישם אותו בחינם (שמבחינתי זה חשוב לא פחות). הבלוג שלי מעודד אותי לפעולה, הוא נמצא שם בימים שיש רגיעה בכמות העבודה ומשמר את כוח האינרציה, גם בזמנים קשים. ובעיקר, הבלוג משמש מקום שבו אני יכולה לבטא את עצמי ולהתחבר לאחרים."

6. הבלוג  משמש ארכיון של ידע. תחשבו על לקוח שנמצא בהתלבטות לגבי נושא העסק שלכם. במידה ותחשפו לפניו תוכן שפרוס על פני ציר הזמן, אותו הוא עומד לעבור, אתן עושות לו שירות ענק.הידע שתכתבו בבלוג שלכן, המקצועי והאישי ישרת אותו וימצב אתכן כאוטוריטות וכנדיבות בתוכן. בעל עסק שנדיב בתוכן נחשב לנדיב גם במציאות מבחינת מתן ידע/ כלים/הכוונה.

אביבית, בעלת הבלוג המקסים הכל טוב כתבה: "בלוג מאפשר הצצה לתהליך או למי שעומד מאחורי העסק. הוא מאפשר חיבור או הזדהות עם העסק. ברוב המקרים אנשים אוהבים לדעת ממי הם קונים וזה משרת את הצורך."
7. לפעמים כתיבה בבלוג מייצרת עסק. כפי שקרה ליוצרות רבות שראיינתי במסגרת עבודת המחקר שלי בתואר השני, הבלוג יצר לבלוגריות הכנסה כלכלית, עסק בזכות הבלוג. כפי שקרה לי. גם לובה שרגא מהבלוג fashion tails כתבה בפוסט האחרון שהיא הגיע לעבודת החלומות שלה בזכות הבלוג. יש לבלוג כח של זיקוק החלומות והשאיפות שלנו, יש לכתיבה בבלוג יכולת לגרום לנו להבין במה אנחנו טובות ולהיכן כדאי לנתב את העשיה שלנו. מיקוד. ולפעמים מיקוד שווה הרבה מאוד כסף בעסק.
3

 לסיכום:

הבלוג מאפשר לעסק להנגיש עצמו לקהל ברמה יותר אישית, לייצר שיח אמיתי עם הלקוחות, לחוש את הלקוחות ולפתח מוצרים ושירותים מותאמים לצרכיהם, לייצר נראות אותנטית וכנה ברשת האינטרנט, ליצור קשרים רלוונטים עם שותפים לעשייה וחדשנות, ובעיקר להתפתח ולפתח ולשמור על התוכן כמקור לידע.

אשמח אם תכתבו לי מה אתן חושבות על הפוסט והאם יש קשר בין עסק ובין הבלוג שלכן?

לבנות לבד אתר אינטרנט לעסק – זה אפשרי

בשלוש שעות אתם יכולים לבנות אתר בעשר אצבעות. כל הפרטים פה בלינק

1 תגובות

ספרו לי אם אהבתן את הפוסט ולמה

תגובות נוספות

שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק